Równe rozłożenie białka na 3 posiłki dobre dla mięśni seniorów
4 września 2017, 09:50Ubytek masy mięśniowej to skutek starzenia, który może prowadzić do upadków czy problemów z poruszaniem. Można temu jednak zapobiec, jedząc białko. Dodatkowo najnowsze badania pokazują, że równe rozłożenie białka na 3 posiłki wiąże się u seniorów z większą masą i siłą mięśni.
Milionom grozi niedożywienie z powodu globalnego ocieplenia
2 sierpnia 2017, 12:09Wzrost poziomu dwutlenku węgla w atmosferze spowoduje, że kolejnych 150 milionów osób będzie narażonych na niedobory białka, czytamy na łamach Environmental Research Letters. Im więcej atmosferycznego CO2 tym mniejsza ilość białka i substancji odżywczych w ryżu czy pszenicy
Odkryto ewolucję u prionów
3 stycznia 2010, 12:01Priony - białkowe czynniki zakaźne pozbawione materiału genetycznego w formie DNA lub RNA - mogą podlegać ewolucji i selekcji naturalnej, uważają naukowcy z Scripps Research Institute.
Bakterie mikrobiomu sygnalizują mózgowi, kiedy są nasycone
24 listopada 2015, 19:03U zwierząt 20 minut po posiłku bakterie jelitowe wytwarzają białka, które hamują pobieranie pokarmu. Naukowcy wykazali także, że gdy białka te wstrzyknie się myszom lub szczurom, oddziałują one na mózg, zmniejszając apetyt. Uzyskane wyniki sugerują, że mikrobiom pomaga kontrolować, kiedy i ile jemy.
Psy lubią tłuszcze, a koty pragną węglowodanów
6 czerwca 2018, 10:39Psy lubią zjeść tłusto, a koty preferują węglowodany, wynika z najnowszych badań nad preferencjami domowych pupili. Badania te rzucają nowe światło na potrzeby żywieniowe zwierząt i pokazują, że nieprawdziwe jest przekonanie, iż koty potrzebują diety wysokobiałkowej.
Od choroby Parkinsona do nanomaszyn
31 maja 2008, 23:28Złogi białka, które powodują rozwój wielu chorób człowieka, mogą stać się ważnym materiałem do wykorzystania w nanotechnologii...
U mężczyzn w średnim wieku dieta wysokobiałowa wiąże się z lekko podwyższonym ryzykiem niewydolności serca
29 maja 2018, 09:38U mężczyzn w średnim wieku dieta wysokobiałkowa wiąże się z lekko podwyższonym ryzykiem niewydolności serca.
Sztuczna inteligencja u progu wielkiej rewolucji w medycynie i naukach biologicznych
1 grudnia 2020, 04:11To zmieni medycynę, zmieni bioinżynierię. Zmieni wszystko, mówi Andrei Lupas, biolog ewolucyjny z Instytutu Biologii Rozwojowej im. Maxa Plancka w Tybindze, który oceniał możliwości podobnych programów. Lupas dobrze zna AlphaFold. Program pomógł określić mu strukturę białka, z którym jego laboratorium nie mogło sobie poradzić od dekady.
Test p16/ki-67 – test życia
11 grudnia 2022, 08:53Test p16/Ki-67 to badanie immunocytochemiczne służące do jednoczasowego oznaczania białka p16 i Ki-67 w materiale cytologicznym pobranym z tarczy szyjki macicy. Pozwala wykrywać zmiany nowotworowe na poziomie komórkowym już na bardzo wczesnym etapie ich rozwoju. Lokalizuje komórki u których normalny i zdrowy cykl został zaburzony w wyniku infekcji wysokoonkogennym wirusem brodawczaka ludzkiego HR-HPV. Wychwytuje podejrzane zmiany tam, gdzie rutynowe badanie cytologiczne nie dało wystarczających informacji.
Panie częściej chorują na alzheimera przez pewną formę białka? Estrogen wydaje się przed nią chronić
20 grudnia 2022, 11:13Naukowcy ze Scripps Research oraz Massachusetts Institute of Technology (MIT) dokonali odkrycia, które może wyjaśniać, dlaczego to kobiety dwukrotnie częściej zapadają na chorobę Alzheimera. Na łamach Science Advances opublikowali oni artykuł, w którym informują, że w mózgach kobiet, które zmarły na alzheimera, znaleziono znacznie więcej szczególnie szkodliwej, chemicznej zmienionej formy białka dopełniacza C3 niż w mózgach mężczyzn
« poprzednia strona następna strona » 1 2 3 4 5 6 7 8 …